среда, 1 апреля 2020 г.

KyivSmartCity - Хронология проектов 2015-2020

Січень 2015 року – створення проектного офісу Kyiv Smart City
Березень 2015 року – створення робочої групи з розробки проекту Kyiv Smart City
Березень 2015 року – перше засідання робочої групи з розробки проекту Kyiv Smart City
Березень 2015 року – початок роботи над створенням Концепції Kyiv Smart City
Квітень 2015 року – старт роботи над проектом впровадження електронний послуг.
Квітень 2015 року – старт роботи над проектом «Єдина система обліку».

Травень 2015 року – проведення навчання для структурних підрозділів КМДА з використання системи електронних закупівель
Червень 2015 року – презентація проекту «Відкритий бюджет»

Червень 2015 року - утворення робочої групи з питань впровадження та експлуатації автоматизованої системи "Інформаційна система управління майном територіальної громади міста Києва"

Липень 2015 року – запровадження Системи електронних закупівель
Жовтень 2015 року – перший Kyiv Smart City Forum 2015
Жовтень 2015 року – запровадження електронних петицій
Вересень 2015 року – призначення Юрія Назарова начальником управління інформаційно-комунікаційних систем та захисту інформації апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

Травень 2016 року – відкриття Kyiv Smart City Hub
Жовтень 2016 року – створення Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Січень 2017 року – відкриття міського центру обробки даних
Вересень 2017 - затвердження Положення про інформаційну систему "Реєстр територіальної громади міста Києва"
Жовтень 2017 - Затвердження Положення про інформаційно-аналітичну систему «Управління майновим комплексом територіальної громади міста Києва»
Жовтень 2017 - затвердження Положення про комплексну інформаційно-аналітичну систему управління фінансово-господарською діяльністю в м. Києві
Жовтень 2017 – Затвердження розпорядження «Про заходи щодо забезпечення захисту інформації в автоматизованих системах»
Листопад 2017 року – ухвалення Концепції Київ Смарт Сіті
Листопад 2017 року – Kyiv Smart City Forum 2017

Лютий 2018 року – затвердження Положення про комплексу систему відеоспостереження міста Києва
Лютий 2018 – пітчинг проектів Акселератора Kyiv Smart City
Лютий 2018 року – створення робочої групи з питань впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду
Квітень 2018 - введення в дослідну експлуатацію інформаційної системи «Реєстр домашніх тварин»
Липень 2018 - затвердження Положення про комплексну систему відеоспостереження міста Києва
Серпень 2018 року – введення в дослідну експлуатацію міських корпоративних сервісів
Серпень 2018 - введення в дослідну експлуатацію порталу «Відкриті дані»
Серпень 2018 - створення автоматизованої системи обліку та реалізації квитків у театрально-видовищних закладах культури комунальної власності територіальної громади міста Києва
Жовтень 2018 – проведення Kyiv Smart City Forum’18
Листопад 2018 року – запуск системи е-квитка в тестову експлуатацію
Листопад 2018 року – відкриття представництва Kyiv Smart City Hub в Силіконовій долині
Грудень 2018 - затвердження Комплексної міської цільової програми «Електронна столиця» на 2019–2022 роки
Грудень 2018 - запровадження в місті Києві багатофункціональної електронної картки «Муніципальна картка «Картка киянина»

Травень 2019 - Презентація Смарт вулиці
Жовтень 2019 – Kyiv Smart City Forum 2019

Рік заснування: 2015
Офіційний веб-сайт: kyivsmartcity.com

1.    Про ініціативу
Київ Смарт Сіті – це ініціатива управління містом, яка об’єднує киян, владу та бізнес з метою еволюції столиці, інфраструктурного, технологічного та соціального розвитку, трансформації міського простору та перетворення Києва на технологічно розвинений, соціально відповідальний та комфортний для життя мегаполіс Європи. Реалізатор порталу відкритих даних, проектів «Картка киянина», онлайн запису до лікаря, електронної черги до дитсадків, системи відеоспостереження «Безпечне місто», системи електронних петицій та ін. Один з напрямів світової концепції Смарт Сіті (https://en.wikipedia.org/wiki/Smart_city). Має представництво у Каліфорнії https://www.kyivsmartcity.com/news/iniciativa-kyiv-smart-city-vidkrila-predstavnictvo-u-ssha/.
Концепцію КСС реалізовують
Департамент інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
ГО «Київ Смарт Сіті Хаб»
Політичні лідери, депутати КМДА, керівники та працівники департаментів і служб міста
Державні та приватні оператори житлово-комунальних послуг, оператори зв’язку, освітні та наукові заклади
Кінцеві користувачі – містяни та представники місцевого бізнесу
Інвестори – українські та міжнародні банки, інвестиційні фонди, міжнародні організації
Постачальники рішень – технологічні, фінансові, інвестиційні
2.    Історія
Однією з передумов формування ініціативи було існування суспільного запиту на відкриті дані про фінансову діяльність. У 2015 році на Всесвітньому економічному форумі в Давосі мер Києва Віталій Кличко досяг домовленостей з німецькою компанією SAP про створення платформи для відкритого бюджету за прикладом досвіду Бостону та без залучення бюджетних коштів. https://www.unian.ua/kiev/10419846-klichko-zavdyaki-davosu-mi-mozhemo-realizovuvati-v-kiyevi-novi-proekti.html
У березні 2015 року проект відкритого бюджету було презентовано для обговорення суспільним експертам https://www.unian.ua/kiev/1085879-klichko-zapustiv-vidkritiy-onlayn-byudjet-mista-kieva.html, створено робочу групу з розробки проекту та розпочато роботу над створенням  концепції Kyiv Smart City City – документу, який визначав подальші шляхи технологічного розвитку столиці.
Робота над документом передбачала проведення комплексу трансдициплінарних досліджень, громадських слухань, обговорень стратегії розвитку міста та основоположних принципів, створення комунікаційних каналів між представниками держави, містян та зацікавлених у розвитку міста представників бізнесу. (посилання часопис – есть только это http://www.chasopys.ua/events/event-1846.html). https://www.youtube.com/watch?v=wrlqh7tUeRw . Того ж місяця було презентовано проект «Відкритий бюджет». У період липень-вересень 2015 тривала експертна робота над концепцією. Над його розробкою працювали координаторка ініціативи та представниця громадськості Ярослава Бойко, голова експертної ради Інституту соціальнх технологій «Соціополіс» Антон Мойсеєнко, начальник управління інформаційно-комунікаційних систем та захисту інформації апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Юрій Назаров, виконавча директорка ГО «Громадська рада смарт-сіті» Вікторія Подгорна, викладачка КНУ ім. Тараса Шевченка та співзасновниця ГО «Громадська рада смарт-сіті» Анастасия Сизенко, засновниця проекту «Україна без сміття» Євгенія Оратовська, експерти з розвитку урбаністики, студентська спільнота міста (https://ain.ua/2015/09/18/arxitektor-slava-balbek-otkryl-v-kieve-kovorking-prostir-86-dlya-tvorcheskix-lyudej/). Унаслідок проведених досліджень та соціального опитування більше ніж 1.5 тис містян, змістовні блоки концепції були сформовані в пріоритети розвитку міста – е-урядування, Безпека, Медицина, ЖКГ, Транспорт
Одночасно з розробкою Концепції в столиці почали відбуватись технологічні зміни. Так, розпочато запровадження системи електронних закупівель, створення Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Управління майновим комплексом міста Києва», е-послуг, єдиної системи обліку, е-петицій, Відкритого Бюджету.
2-3 жовтня на першому Kyiv Smart City Forum мер міста презентував містянам Концепцію та підписав Меморандум про співпрацю міської влади з громадськістю, місцевими компаніями та закордонними ІТ-компаніями, які готові активно сприяти процесу втілення концепції Kyiv Smart City в життя. (https://ain.ua/2015/10/03/kakim-on-budet-nash-umnyj-kiev-reportazh-s-kyiv-smart-city-forum/ та https://www.youtube.com/watch?v=jfOBVLWhPrQ) http://ain.ua/2015/10/03/607464 (посилання на меморандум https://www.kyivsmartcity.com/concept/). Після презентації меморандуму його було затверджено Київською міською радою https://www.kyivsmartcity.com/news/ki%d1%97vrada-uxvalila-koncepciyu-kyiv-smart-city-2020/ та створено експертну раду з питань розробки та впровадження концепції «Київ Смарт Сіті», до складу якої увійшли представники влади, команда ініціативи, а також ряд активістів та громадських діячів: Віталій Кличко, Генадій Пліс, Вікторія Подгорна, Юрій Назаров, Богдан Аганін, Артем Атепалихін, Ярослава Бойко, Денис Гурський, Павло Демінський, Олександр Краковецький, Олександр Кубраков, Сергій Лобойко, Антон Мойсеєнко, Ігор Ніконов, Генадій Пилипенко, Олекій Резніков, Анастасія Сизенко, Дмитро Турчак, Юрій Чудновський, Андрій Щербина. https://www.kyivsmartcity.com/news/expert-advice/

28 грудня 2015 року було засновано ГО «Київ Смарт Сіті Хаб» та анонсовано створення Kyiv Smart Citi Hub – унікального суспільного центру, який об’єднуватиме та навчатиме дієвих людей, допомагатиме розвивати міські проекти та стане точкою комунікації для обговорень між суспільством, владою та представниками бізнесу. Учасники ініціативи вирішили обрати за місце розташування ВДНХ – одну із «точок змін» Києва, а також оголосили про збір коштів для ревіталізації простору і створення в ньому мінімальної робочої інфраструктури. https://life.pravda.com.ua/society/2016/01/22/206918/ Офіційне відкриття робочого простору відбулося 22 травня 2016 року. У ньому регулярно організовують хакатони, інкубатори та акселератори міських проектів, воркшопи та навчальні курси для киян різного віку.
На початку 2017 року Віталй Кличко відкрив Міський центр обробки даних (https://www.unian.ua/kiev/1742157-klichko-vidkriv-tsentr-obrobki-danih-u-ramkah-programi-bezpechne-misto.html) та розпочалось створення комплексної системи відеоспостереження міста Києва.
У жовтні 2017 року в КМДА створено Департамент інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради, який сприяє у реалізації проектів ініціативи. Департамент очолив Юрій Назаров - координатор ініціативи з боку міської влади. Департаменту підпорядковано три комунальні підприємства: КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр», КП «Інформатика» та СКП «Київтелесервіс». На кожне з підприємств покладено виконання відповідних функцій за створення та обслуговування міських сервісів та систем.
У листопаді 2017 року Київською міською радою було ухвалено Концепцію Київ Смарт Сіті та проведено Kyiv Smart City Forum 2017.https://newsone.ua/news/kiev/v-kieve-proshel-forum-stolichnyx-innovacij-kyiv-smart-city-forum.html.
В лютому 2018 створено робочу групу з питань впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду  та розпочато роботу над створенням єдиного електронного квитка.
У квітні 2018 року було введено в дослідну експлуатацію інформаційну систему «Реєстр домашніх тварин».
В липні 2018 року вперше в Україні Рішенням Київської міської ради затверджено «Положення про комплексну систему відеоспостереження міста Києва» (http://kmr.ligazakon.ua/SITE2/l_docki2.nsf/alldocWWW/8C1A12C3D23D6ADEC22582D600687956?OpenDocument), яке регламентує порядок, повноваження та особливості функціонування системи відеоспостереження в столиці.

У жовтні 2018 проведено Kyiv Smart City Forum 2018 (https://www.segodnya.ua/ukraine/yuriy-nazarov-rasskazal-o-kyiv-smart-city-forum-2018-1188087.html). У листопаді 2018 року запущено систему е-квитка в тестову експлуатацію та відкрито представництво Kyiv Smart City Hub в Силіконовій долині.
У грудні 2018 затверджено Комплексну міську цільову програму «Електронна столиця» на 2019-2022 роки з напрямками транформації міста у smart city.
З грудня також запроваджена багатофункціональна електронна картка «Муніципальна картка «Картка киянина» та відкрито Єдиний диспетчерський центр, який координує роботу всього муніципального пасажирського і технологічного транспорту. (https://www.kyivsmartcity.com/news/new-center/)

У травні 2019 року презентовано Смарт вулицю, обладнану безкоштовним Wi-Fi, камерами відеоспостереження, «розумним освітленням», 2 станціями підзарядки електромобілів, лавками з USB-зарядними пристроями, що живляться від сонячних батарей, кнопкою екстреного виклику та баками для сортування сміття (https://www.epravda.com.ua/news/2019/06/20/648938/).
У жовтні 2019 року проведено Kyiv Smart City Forum 2019, на якому підписано Меморандум про співпрацю «Тель-Авів – Київ Смарт Сіті Акселератор» з метою допомоги українським розробникам втілювати проекти для покращення міської інфраструктури https://www.kyivsmartcity.com/news/tel-aviv-ki%d1%97v-smart-siti-akselerator/.

3.    Вектори діяльності (та основні проекти в них)
Технологізація та міські сервіси
Відкритий бюджет
Електронні закупівлі
Контактний центр міста Києва 1551
ІАС «Майно»
Картка киянина
Смарт вулиця
Громадський бюджет
Е-петиції
Онлайн запис до лікаря
Електронна черга до дитсадків
Особистий кабінет киянина
Запис на прийом до лікаря
Портал «Відкриті дані»
Комплексна міська система відеоспостереження
Система оповіщення населення в разі надзвичайних ситуацій
Міський Wi-Fi
е-Квиток
Система моніторингу роботи комунального транспорту

Оптимізація внутрішніх процесів КМДА
КІАС «Управління фінансово-господарською діяльністю»
Система електронного документообігу
Внутрішній корпоративний портал
Система управління проектами
Мережева інфраструктура
Єдиний диспетчерський центр
Міський центр обробки даних



Екологія
Екомоніторинг у столичних школах
Урбан атлас
Якість повітря в режимі реального часуhttps://www.kyivsmartcity.com/news/monitoryng-yakist-povitrya/
Екофлешмоб «Дерева замість квітів»

Соц відповідальність
Не купуй – забери з притулку
Реєстр домашніх тварин

Освіта
Smart Ukraine
Основи програмування для школярів
Фін грамотність з VISA
Курс з конструювання з Adruino
Kyiv Smart City School
Літня школа технологій
Вивчення інновацій з путівником киянина

Безпека міста
Безпечне місто
Камери спостереження в школах
Функція розпізнавання облич
Система сповіщення про надзвичайні ситуації

Транспортна інфраструктура
Е-квиток
Разовий qr-квиток у громадському транспортіhttps://www.kyivsmartcity.com/news/qr-kvitok/
Диспетчерський центр моніторингу роботи транспорту
Аналіз велоінфраструктури - 2018

Пошук та підтримка інноваційних урбаністичних ідей
Акселератори
Тель-Авів – Смарт Сіті

Хакатони
Убер смарт мобайліті
Шкільний хакатон STEM

Воркшопи
Екологічні
Громадський бюджет у Києві
Круглий стіл «Етика використання штучного інтелекту» https://www.kyivsmartcity.com/news/round-table-ai/

4.    Kyiv Smart City Forum
Популяризація smart city-технологій та впровадження інноваційних рішень.
Виступи та дискусії із запрошеними міжнародними та українськими експертами, які працюють із тематикою розумних міст.
Учасники форуму — представники міських влад, посольств та ЗМІ, лідери думок, експерти з інфраструктури, урбаністи, архітектори, екологи, а також представники бізнесу, громадських організацій та міжнародних фондів.
Кількість проведених заходів - 4

1 комментарий :

  1. Після тривалого процесу співбесіди з іпотечними кредиторами ми в кінцевому підсумку запропонували пана Педро Джерома про позику в його пропозиції іпотечного кредиту. Як перший покупець житла, він чудово допоміг нам отримати іпотеку, надавши чудові поради та завжди піклуючись про наші інтереси. Я б безумовно рекомендував кожному, хто купує будинок або шукає кредитора з позитивною позикою для фінансування своїх потреб або бізнесу, використовувати пана Педро Джерома та його команду для будь-якого виду позики. Я обов’язково скористаюся ними знову в майбутньому. Ви можете зв’язатися з кредитним офіцером Педро Джеромом за електронною поштою: pedroloanss@gmail.com або через WhatsApp: WhatsApp: +1-8632310632 Удачі.

    ОтветитьУдалить